Az esti tűzijátékot 117 tűzoltó felügyeli majd 13 tűzoltóautóval, két hajóval, kilenc csónakkal és egy emelőkosaras járművel - írták.
 
A tűzoltók ellenőrzik is a pirotechnikai termékek telepítését és a menekülési útvonalakat is - tették hozzá.
 
Egy tömegrendezvénynél a legfontosabb szempont az, hogy baj esetén mindenki időben el tudja hagyni az érintett területet. Ennek érdekében a katasztrófavédelem hatósági szakemberei ellenőrzik a menekülési útvonalakat, a kitáblázásukat és kivetítésüket, sőt a rendezvény hangosítását is, hiszen a szervezőknek ezen keresztül kell tájékoztatniuk az embereket. A katasztrófavédelem ellenőrzi a telepítést végzők megfelelő végzettségét, a védőtávolságot, a tűzoltókészülékek meglétét és a tűzcsapok működőképességét is - közölték.
 
A 40 ezer tűzijátékot a Duna közepén lévő bárkákról, pontonokról, valamint az Erzsébet-hídról és a Szabadság hídról lövik fel, összesen 9528 vetőcsőből. Ez idő alatt a Duna pesti és budai oldalán a katasztrófavédelem egy-egy hajója és több rohamcsónakja biztosítja a rendezvényt, a tűzoltóautók pedig a rakpartokon állnak majd készenlétben - áll a közleményben.
 
Kedvezőtlen időjárás esetén a rendezvény biztonságáért felelős operatív törzs az egész rendezvényt le tudja állítani - tették hozzá.
 
Ha bárki rendellenességet észlel, például visszahullott égő tűzijátékot lát, haladéktalanul szóljon a rendezvényen szolgálatot teljesítőknek, a biztonsági személyzetnek vagy hívja a 112-es segélyhívó számot - kéri az OKF.